Víte, co je chucpe?

Zliv  »  Problémy Zlivi  »  Víte, co je chucpe?
17. 12. 2015 Bez komentáře ›› Tomas Kucera

Když se podíváte do slovníku, tak tam dozajista tenhle výraz najdete. Ale můžete také zajít na zastupitelstvo města Zliv a jeho definici tam pochytíte opravdu velmi rychle. Je totiž neskutečné, s jakou otrlostí jsou někteří lidé schopni požadovat něco, co sami nehorázně mnoho let ignorovali.

Rozcestí

Nejdřív malý výlet do historie. V roce 2012 rozhodla rada města pod vedením pana Koudelky o tom, že se ve Zlivi bude stavět sběrný dvůr přímo na náměstí u kostela. Přidáváme KOMPLETNÍ ZNĚNÍ VŠECH INFORMACÍ, které k tomuto projektu byly veřejně dostupné: „Usnesení č. 401/12, Rada souhlasí se zpracováním projektu sběrného dvora na Dolním nám. dle návrhu ukládá zpracovat projekt.“ A v roce 2013: „Usnesení č. 668/13, Rada bere na vědomí informaci o vyhlášení výběrového řízení na stavební část a vybaveníSběrného dvora“ na Dolním nám. (bude osloveno 5 firem na stavební část a 5 na vybavení sb2rn0ho dvora)“ (cituji včetně překlepů). A tímto vyčerpávajícím výčtem se skončilo. Na veřejných schůzích zastupitelstva – ANI SLOVO! Ve všech městských médiích – ANI SLOVO! Až když tahle informace (skrytá v hromadě stovek dalších zpráv z neveřejného jednání rady města) prosákla ven, rázem bylo „smeťáku“ všude plno, tuhle historii už asi všichni znáte…

A teď srovnání, rok 2015. Rada města navrhuje několik větších projektů, např. nové základní technické vybavení pro parcely na Vartě, novou tělocvičnu, rekonstrukci Městského hospodářství, rozšíření stávajícího sběrného dvora nebo výstavbu víceúčelového kulturního zařízení v lokalitě statku na náměstí. Všechny tyto počáteční záměry dává veřejně na vědomí JAKO JEDNOTLIVÉ A VYPÍCHNUTÉ BODY veřejného jednání zastupitelstva. Tyto jsou uvedeny v pozvánkách na jednání zastupitelstva a opravdu každý, kdo se o ně zajímá, může na takové zastupitelstvo přijít a získat veškeré prozatím dostupné informace. Oznámení záměru je samozřejmě jen prvním krokem, my v této chvíli nevíme, jak jednotlivé projekty budou konkrétně vypadat a jestli se je vůbec podaří realizovat (u parcel se např. musí nejprve vykoupit některé pozemky, u dalších věcí se bude žádat o dotace atp.), my jen dáváme všem lidem na vědomí – tyhle záměry máme, měli jsme je ostatně ve svých programech, díky kterým nás lidé volili, a předkládáme je tímto k veřejné diskusi. Opravdu v tuhle chvíli nevíme, kam půjdou okna tělocvičny, nebo kde bude během rekonstrukce umístěn čistící vůz. My teprve oznamujeme záměr! Až budeme mít např. návrhy projektů, rádi je opět všem lidem předneseme a případně zaneseme i připomínky a poznámky dotčených. Osobně neznám čistší variantu. Jenže…

Střih. Zastupitelstvo města. Pan Koudelka či s. Mrázek si stěžují, že k připravovaným akcím nemají žádné informace. Jeden přítomný soudruh mezi veřejností řve směrem k zastupitelům, že je to ostuda a měli bychom se stydět, jak si všechno děláme v utajení. A přesně tohle, milé děti, je chucpe jako blázen!

Z dalších projednávaných věcí na šestihodinovém zastupitelstvu bych zmínil ještě pronájmy tělocvičny, které byly také tématem diskusí (a přítomný soudruh mezi veřejností nám opět sdělil, že se máme stydět). Dosud platila směrnice schválená někdy před x lety, že kolektivy platí 300, 200 nebo 100 Kč podle jakéhosi zvláštního klíče. Tohle rozhodnutí rady nikdo nikdy oficiálně nezrušil, přesto škola (takřka jistě po diskusi s předchozí radou města, chybí však oficiální záznam) přestala před několika lety vybírat od dětských kolektivů nájem zcela a vybírala jen od dospělých. Ředitel školy tak na radu města přišel s dotazem, jak se má chovat v následujícím období. Došli jsme k tomu, že budeme rozlišovat jen dvě skupiny. Dětské kolektivy, kde lektor/trenér není za hodiny finančně odměňován, budou mít pronájem nadále zdarma, všichni ostatní za 200 Kč na hodinu. Čistě principielně přece není možné, aby město dávalo podnikatelům vlastní prostory zdarma, a to ani když předmětem jejich podnikání je práce s dětmi. A částka 200 Kč je ve srovnání s okolními obcemi naprosto minimální, pro žádného podnikatele snad ani nemůže být likvidační a i kdyby tuhle částku dotyční přenesli na rodiče svěřených dětí (což bych ale vnímal jako poměrně nefér jednání), pak je to už při 10 dětech na hodině 20 Kč týdně. Zdá se vám to pro kohokoli likvidační?


Zanechte komentář