Sběrné Koudelkoviny

Zliv  »  Problémy Zlivi  »  Sběrné Koudelkoviny
14. 11. 2013 5 komentářů ›› Redakce

V poslední době se Zliví nesly zajímavé informace o plánech na výstavbu nového sběrného dvora. Definitivní podobu tomu dal článek na www.zliv.cz, kde pan starosta Koudelka údajně „vysvětlil mýty“ kolem tohoto projektu. Tak jsme se na to společně podívali a dost nás to pobavilo. No uznejte, znáte jakékoli jiné město v civilizovaném světě, kde je skládka na náměstí??? Už to je geniální, ale je toho samozřejmě víc.

Zajímavý je už samotný nápad, že Zliv potřebuje nový sběrný dvůr. Proč na takové městečko nestačí jeden? Podobný požadavek na další „smeťák“ jsme nezaznamenali ani od obyvatel, ani nebyl součástí programu strany pana starosty, takže proč se něco podobného podniká? Odpověď je jednoduchá – za vším, co dělá pan starosta, je třeba hledat peníze. V těch takřka 9 milionech korun se jistě najde spousta příležitostí.

Skládka Zliv

 

Pojďme k nesmyslům v článku pana starosty:
Stávající sběrný dvůr se bohužel nachází v těsné blízkosti vedení vysokotlakého plynovodu, který limituje jeho možnost dalšího rozšíření tak, aby splňoval normy EU, požadované Operačním programem životního prostředí.
Vysokotlaké potrubí je mezi fotbalovým stadionem a sběrným dvorem, na druhou stranu snad není možné stávající dvůr rozšířít? Ale no tak… Na EU se dá evidentně shodit cokoli.

K přípravě a iniciování žádosti o dotaci nového sběrného dvora vedla Radu města Zliv snaha o záchranu a smysluplné využití chátrajícího objektu v okrajové části města, přiléhajícího k železniční trati. Tento prostor je k tomu vhodný i dle stávajícího územního plánu města Zliv.
Dá se k tomuhle něco dodat? Dolní náměstí (pro ne-Zliváky, to je skutečná adresa nového „smetiště“ a historické centrum Zlivi), kde se konají poutě, kde je hned vedle kostel, nová výstavba rodinných domů, v blízkosti dva bytové domy, obchody atd. – to může za okrajovou část považovat jen člověk po lobotomii! Že je z druhé strany rybník neznamená, že to není centrum města.

Provoz nového sběrného dvora musí v souladu s dotačními podmínkami OPŽP zajišťovat obec. Provozování proto bude personálně zajišťovat Městské hospodářství Zliv.
Jaká bude asi pro město finanční zátěž, pokud v provozovně budou zaměstnanci města? To si k těm 9 milionům připočtěme dalších x desítek, spíš ale stovek tisíc ročně.

Městské hospodářství již v dnešní době používá tento prostor ke krátkodobému skladování bioodpadu a slehnutí posečené trávy. Předpokládáme pravidelný odvoz bioodpadu na „kompostárnu“, aby se do okolí sběrného dvoru nešířil zápach z tlející trávy.
Takže město používá současné (podle slov pana Koudelky nebezpečné) ruiny domu bez jakéhokoli povolení jako sklad bioodpadu? Tohle je v podstatě přiznání porušení zákona!

K traktoru připojitelný štěpkovač je součástí technického vybavení nového sběrného dvora. K drcení dřevní hmoty však bude docházet pouze u hřbitova.
Takže vy vezmete klacky, odvezete je do nového sběrného dvora, tam je pak někdo naloží, odjede ke hřbitovu (což je v sousedství současného sběrného dvora na druhé straně města) a tam bude štěpkovat. Pak naloží štěpku i zbylý nepořádek a odveze ho zase přes celé město na nový sběrný dvůr. To nevymyslíš…

Nevíme, zda je vůbec nutné zdůrazňovat, že se na „smeťáku“ pracuje rozbrusem a bůhví jakou veškerou těžkou technikou. Že takové zařízení „láká“ krysy, mouchy, vosy a jiné mazlíčky. A musíme to napsat znovu – MÁ BÝT NA NÁMĚSTÍ!!! Nemluvě o tom, že podle vizualizace jde o pořádnou ratejnu, kterou na oné vyvýšenině bude vidět pěkně odevšad.

Pokud vám není jedno, jak tahle „koudelkovina“ dopadne, podepište po Zlivi kolující podpisové archy, k dispozici jsou třeba ve zlivském Ráji chovatele, na Myslivně, u paní Švíkové atd. Přeci panu Koudelkovi neprojde opravdu všechno…

 

Miniaplikace

 



Komentáře

  1. milan napsal:

    Na takovou hovadinu musí přijít vysokoškolsky vzdělaný člověk, normálně uvažujícího člověka by taková hovadina ani nenapadla.

    • Mrkvan napsal:

      hmm Koudelka, zřejmě dobrej oddíl.. Ne teď vážně, tohle nemůže nikdo myslet vážně. Jedna skládka KO již ve Zlivi existuje a selský rozum říká: „tak proč ještě další?“ A jak to asi v našem kocourkově dopadne? Jedna nejmenovaná ekoložka bude nadšená, pár lidí (budoucí zaměstnanci skládky) budou souhlasit, pár lidí (co to budou mít z „první ruky“) budou nesouhlasit a těm ostatním to bude u pupíku. Ať už ta „koudelkovina“ dopadne jakkoliv, v nejlepším případě to skončí vyhozenými pěnězi za projekt. Na toto by Koudelka neměl zapomínat až si bude opět vyplácet zasloužené odměny:-). Koudelka se teď chová jak „vožralej milionář“ a tak vymýšlí takovýto KOKOTINY, ale co bude až nebude z čeho brát? Jistě dotace je krásná věc, ale představuje jen zlomek nákladu na dlouhodobý provoz skládky. JOO koho jsme si zvolili (Koudelka to nebyl), toho máme. Děkujeme ještě jednou paní doktorko Klímová, snad se vám žije ve Dřítni spokojeně.

  2. Pavel napsal:

    Ve Zlivi přibývají akorát koše, hromada kontejnerů na tříděný odpad, teď ještě nová skládka a pan starosta má také v oblibě dětská hřiště, kterými hyzdí klidové zóny ve Zlivi, jako například vykácení sídlišťské „kašny“ a následná výstavba atrakcí, které stejně lze nalézt za domem po pravici i levici… Bohužel se toto bude dít do dalšího volebního období.

  3. Ovečka napsal:

    Jednozně všichni řeněme smetáku ne !!!!!!!! Jeden smeták už ve Zlivi je a te nstačí 🙂

Zanechte komentář