20 milionů důvodů, proč ukončit stezku od pana Koudelky

Zliv  »  Problémy Zlivi  »  20 milionů důvodů, proč ukončit stezku od pana Koudelky
21. 04. 2016 2 komentářů ›› Redakce

Psali jsme to tady mockrát, rozebírali jsme to ze všech stran a odrazovali jsme zastupitele od toho, aby podporovali od počátku nesmyslný projekt „stezky pro cyklisty“ kolem hlavní silnice. „Stezka“, kterou vymyslelo předchozí vedení města pod vedením pana Koudelky, má konečně reálné vyčíslení nákladů, a to se vám tedy protočí panenky – má totiž stát stát přes 20 milionů korun!!!

Tenhle nápad na stezku v místě, kde vedou snad všechny možné i nemožné sítě, které bude třeba přeložit, kde je naprosto nevhodný podklad, kde bude nutné mít po celé délce svodidla, kde se bude muset stavět ochranná zeď u Avíza, zkrátka tahle monstrakce, z níž mělo vzejít 1,5 km cyklotrasy, byl sice avizován už v programu sdružení pana Koudelky v roce 2010, během jeho vedení města se s ním ale dlouho nic nedělo. Až v samotném závěru této „vlády“ byl tenhle projekt i přes četné protesty opozice i občanů na zastupitelstvu schválen. Pod vedením „Občanů pro Zliv“ a komunistů se ale stihla provést pouze studie, která je však úplným začátkem celého neuvěřitelně zdlouhavého procesu projektů, schvalování atp. Projekty, reálné vyčíslení nákladů ani nic podobného ale za pana Koudelky hotovo nebylo. K tomu došlo až nyní. A výsledek? Cena cca. 20 milionů, to je nějakých 13 000 Kč za metr stezky!!! Neskutečné, šílené…

Možná si někteří z vás vzpomenou na to, když pan Koudelka otypoval tuto stezku na 10 milionů s tím, že tam raději ještě přidal „polštář“ další 3 miliony. No, to měl tedy přihodit ještě pořádnou duchnu, aby se dostal na reálné náklady.

A nesmíme zapomenout ani na to, že 2,5 milionu Kč už pan Koudelka na trase proinvestoval při opravě propustí (viz obrázek níže, mimochodem, ty nejsou v majetku města!) v době, kdy ještě stezka ani nebyla schválena. Společně se všemi studiemi a projekty dělají další náklady téměř 3,5 milionu korun, které už byly zaplaceny. A to všechno je třeba k těm 20 milionům ještě přičíst!

Propustek

A co dál? 2. května od 17:30 proběhne mimořádné zastupitelstvo města Zliv, kde se celá situace musí projednat. 3,5 milionu už bylo vydáno, ale dát ještě dalších 20 milionů? Abychom měli 1,5 km dlouhou cestičku podél hlavní silnice? To je šílenství… Na pořadu dne je tak spíš zastavení téhle bláznivé investice a návrat k námi navrhovanému chodníku k odbočce na Králičí vrch v ceně maximálně v řádu statisíců.

Skutečnou cyklostezku si můžeme postavit v přírodě, bez svodidel, ochranných zdí, bez překládání vodovodu, všemožných kabelů a podobných zhůvěřilostí, které obsahoval projekt pana Koudelky. Nebo co si o tom myslíte vy?


Komentáře

  1. Štabrňák ml. napsal:

    Možná by bylo vhodné do této kritiky zmínit také to, jaká a kým byla tato „šílená“ varianta vymlouvaná a nabízená alternativní. Ruku na srdce zlivani, kdo z vás byl tenkrát pro jakou variantu?

    • Tomas Kucera napsal:

      To ti můžu vypsat jmenovitě, Jirko, kterých 9 lidí bylo pro tuto variantu a proč se to vůbec začalo realizovat. Ostatně, na tom konkrétním zastupitelstvu se navrhovalo, ať je i stezka předmětem referenda, které se stejně mělo konat kvůli sběrnému dvoru. Ale to se samozřejmě nehodilo… Tak se teď vyhodí 3,5 milionu. Je mi z toho fakt nevolno.

Zanechte komentář