9. 11. se definitivně rozhodne o cyklostezce

Zliv  »  Uncategorized  »  9. 11. se definitivně rozhodne o cyklostezce
3. 11. 2016 4 komentářů ›› Redakce

Tohle je téma, které na našich stránkách probíráme od jejich samotného spuštění (článek 1, článek 2). Teď má padnout definitivní ortel. Zastupitelstvo 9. listopadu 2016 od 17:30 bude rozhodovat o tom, zda se cyklostezka ze Zlivi k odbočce na Vondrov bude stavět, nebo se její realizace ukončí. Proběhlo výběrové řízení na realizaci, zastupitelé tak mají maximum informací a je jen na jejich vědomí a svědomí, jak budou hlasovat.

Stezka tudy

Nejdůležitější jsou čísla. Kolem 3,5 milionu korun už projekt spolknul (propustky, projekt atp.), z výběrového řízení na realizaci teď vyšla nejnižší nabídka s DPH v hodnotě 11 811 573 Kč. Celkem by tak 1,5 kilometru dlouhý úsek měl stát více než 15 milionů korun, tedy přes 10 000 Kč za metr asfaltu! K tomu je třeba dodat, že ostatní nabídky byly ještě o několik milionů vyšší, tudíž lze vcelku s jistotou předpokládat, že ani více než 15 milionů není definitivní částka a nějaká ta vícepráce se jako vždy objeví, jakmile se kopne. Ostatně, připomeňme, že původní odhad nákladů ještě před výběrovým řízením vyšel na částku kolem 20 milionů korun.

Opravdu chceme jít do takového hazardu a za kratičký úsek pro cyklisty, který ale naopak může výrazně zhoršit situaci řidičů, utratíme tak obrovské prostředky?

A nebo dává větší smysl realizace alternativní skutečné turistické stezky z druhé strany za rybníky a zároveň stavba nepoměrně levnějšího chodníku pro pěší k odbočce na Králičí vrch?


Miniaplikace

 


Komentáře

  1. Eva Turkova napsal:

    A nebo se muzeme zeptat opacne, opravdu nam 15 milionu nestoji
    za zvyseni bezpecnosti cyklistu a potencionalni zachranu zivota na nebezpecnem useku? Je to velka castka? Ano. Je autor clanku ochoten rici, ze lidsky zivot stoji mene? A ze jsou pro nej stale NEJDULEZITEJSI cisla?

    • Tomas Kucera napsal:

      To je samozřejmě legitimní pohled. Ale to přece řeší i stezka z druhé strany, levnější, delší a skutečná stezka, ne úsek kolem hlavní silnice, kde se cyklista spíš přidusí výfukovými plyny.

      Pokud vím, zatím se v místě nehoda žádnému cyklistovi nepřihodila, byť uznávám, že je to úsek hrozivý. Ale vím, že se tam událo mnoho nehod automobilů. A až tam budou z obou stran svodidla, čímž se úsek ještě zúží a v zimě třeba napadne sníh… Nechci raději domýšlet.

  2. Mrkvan napsal:

    Myslím, že nejdražší investice je zmařená investice. Kolik peněz z těch 15mega už se proinvestovalo? Za mne musím říci bohužel ano, dokončeto to. Neboli v moderním slangu FINISH HIM!:-) A že je to stále drahé, no vzhledem „komplikacím“ na vybrané trase Koudelkou, také čekané. Řešíte tady otázku bezpečnosti. Cyklostezka NENÍ nebezpečná, to lidi samotný. Říkáte, že už proběhlo výběrové řízení. Proč akci poslat k ledu až nyní? Není už pozdě? Proč nevzešel podnět a hlasování o pozastavení už dříve? Zkrátka argument, že existuje levnější trasa, není důvod v tuto chvíli akci zastavit, protože vzhledem k současnýmu stavu, je jakákoliv jiná trasa TA DRAŽŠÍ.

    • Tomas Kucera napsal:

      Proinvestovalo se 3,5 milionu, ale pan Koudelka říkal, že ty propustky za 2,5 se stejně musely dělat, i kdyby stezka nebyla 😉 Výběrové řízení stálo pár desítek tisíc, to v té celkové částce prakticky nehraje roli, chtěli jsme znát reálné náklady, teď je máme. Nejlepší čas říct, zda ano, nebo ne.

      Podnět pro zastavení přišel už na samém začátku, a pak ještě mockrát.

Zanechte komentář