Už se zase může zpívat…

Zliv  »  Problémy Zlivi  »  Už se zase může zpívat…
8. 12. 2014 Bez komentáře ›› Tomas Kucera

Už je to 2 měsíce, ale pořád mám v sobě celkem příjemný pocit z toho, jak se lidé ve Zlivi postavili k volbám do místního zastupitelstva. Jednoduše si všimli, co se tu poslední 4 roky dělo, a podle toho se rozhodli, a to rozhodně není samo sebou! Je dobré vědět, že se podařilo probudit v lidech zájem o věci, které se jich bezprostředně dotýkají. Výborným výsledkem bylo už unikátní úspěšné referendum o zastavení stavby sběrného dvora, protože v Česku se údajně ještě nikde nepovedlo, aby bylo referendum konané mimo jiné volby závazné. A důsledkem většího zájmu lidí o dění ve Zlivi byla i nadprůměrná účast v komunálních volbách, mimochodem percentuálně vyšší než před čtyřmi roky, což je v době znechucení politikou a všeobecného snižování účastí ve volbách také velký úspěch.

Výsledky se jako vždy dají interpretovat různě a také to tak různí, zejména zhrzení, lidé činí. Já osobně musím ještě jednou poděkovat všem, kteří podpořili snažení našeho sdružení Moderní Zliv. To nebylo postaveno tak, aby volby ve Zlivi vyhrálo, nic takového totiž ani nebylo cílem, na to jsou tu zkušenější a protřelejší. Chtěli jsme hlavně do vedení města dostat nový a svěžejší pohled na politiku, tak, jak ji chápou hlavně mladší lidé nezatížení dřívějším stavem (a nemyslím tím jen ten v posledních 4 letech). Chtěli jsme, aby se méně mudrovalo, méně intrikovalo a aby byly naopak všechny karty vyložené na stole a lidé se nebáli říct třeba i zcela opačné názory naprosto otevřeně, protože by věděli, že nebudou „ponižováni“ lidmi ve funkcích, ale naopak se někdo z nich nad jejich postojem aspoň zamyslí.

S druhým zvoleným kandidátem za Moderní Zliv Jindrou Růžičkou jsme po volbách razili totéž, co jsme tvrdili i před nimi (a to je ve Zlivi také novinka, vzpomeňte na dění po minulých volbách). Chtěli jsme nejužší vedení města bez komunistů a bez lidí, kteří se rádi spojí s kýmkoli, jen když z toho bude funkce. Tohle první jednoduché pravidlo splňovali beze zbytku jak zástupci ODS, tak Spolku Racek, přestože se jim nabízely i různé jiné kombinace. Podle jednoduchých pravidel a na prosté podání ruky jsme se dohodli, že ODS a Racek budou mít v radě města 2 zástupce, Moderní Zliv jednoho, což jsem nakonec já, díky trochu větším zkušenostem v zastupitelstvu.

Konec roku byl ve vedení města samozřejmě hektický. Bylo nutné hlavně schválit rozpočet města, školy, školky, městského hospodářství, projít jednotlivé položky, kterých jsou desítky, vůbec se v problematice zorientovat, protože 4 z 5 lidí v radě jsou jiní než v předchozích 4 letech, museli jsme ustavit všechny možné orgány města, rozhodnout některé neodkladné věci a posoudit (či spíše pod tlakem okolností prostě schválit) i spoustu velmi nákladných investičních operací, které jsme zdědili po předchozím vedení. Myslím, že jsme se s tím popasovali solidně, i když zejména otázky lepší informovanosti občanů a větší otevřenosti zlivské radnice, což je naprostý základ programu Moderní Zlivi, ještě ZDALEKA nefungují tak, jak by měly. Ale i minulé vedení města žádalo 100 dní hájení, takže mi přijde dost nefér, pokud už dnes ti samí lidé tepou do některých jednotlivostí, přičemž moc dobře musí vědět, jak jsou začátky složité. Naše jedno místo v radě nám každopádně dává možnost být u toho, když se rozhoduje. Ne vždy se ale samozřejmě na náš „modernozlivský“ názor dá, i to je politika, i to je demokracie.

Jeden příklad za všechny. Už v našem volebním programu jsme byli proti naplánovanému kilometrovému úseku „stezky“ podél hlavní silnice od pumpy k odbočce na Vondrov. Než toto navrhované řešení pana Koudelky (za dalších možná až 8 milionů), které může v budoucnu cestu kolem „Šušňarek“ (podle projektu bude z obou stran zúžena svodidly) v tuhé zimě zcela ucpat, raději bychom viděli třeba jen pořádný koridor pro chodce i cyklisty k odbočce na „Králičák“ a rozšířenou cestu u „Šušňarek“ s dostatečným prostorem za krajnicí pro cyklisty. Řešení by to bylo nepoměrně levnější a v důsledku by posloužilo vlastně stejně. Všichni ostatní zastupitelé a radní ale byli pro dokončení návrhu pana Koudelky, který už bohužel v současné podobě město stál skoro 3 miliony. Je to názor většiny, pro který samozřejmě také existují určité důvody. Zda bude toto dílo nakonec prospěšné, či spíše problematické, to se teprve uvidí. Já budu samozřejmě rád, pokud se mé obavy nenaplní, protože by to znamenalo prospěch pro lidi ve Zlivi. Každopádně pozitivní je už to, že jsem svůj názor mohl zcela normálně prezentovat a že k němu v radě bylo nahlíženo, i když nakonec převážil názor jiný. To je něco naprosto odlišného, než za minulého vedení města.

Do budoucna chci s lidmi ve Zlivi hlavně aktivně komunikovat, vysvětlovat jim kroky své i vedení města a mám teď i tu novou příležitost tyhle nasbírané podněty nějak proměnit v činy. Kdo mě aspoň trochu zná, tak ví, že mě rozhodně nepohání žádné osobní zájmy, nejde mi ani o teplé místo, ani o volnou parcelu, ani o kšeft pro nějakého kamaráda, ani o peníze, které jsem schopen vydělat snadněji jinde, ba dokonce ani o funkci, protože by pro mě (a hlavně pro mou milovanou manželku a malého synka) bylo naopak mnohem snazší, kdybych se ve vedení města nijak neangažoval. Ale jsem přesvědčený, že kdo nedělá nezištně nic pro druhé, nemůže být spokojený ani sám se sebou, a proto se snažím aspoň touhle formou pro Zliv a její obyvatele něco pozitivního dělat. Pokud máte jakoukoli poznámku, připomínku, či dotaz, klidně mě oslovte na procházce nebo třeba v obchodě, nebo ještě snáz – napiště na tyto stránky, případně mi pošlete zprávu na výše uvedený e-mail v sekci „kontakt“. Zliv bude mít vždycky nějaké své problémy a i proto, abychom se o nich mohli bavit, jsou tu problemyzlivi.cz!


Zanechte komentář