Jak se změnilo jednání zastupitelstva

Zliv  »  Problémy Zlivi  »  Jak se změnilo jednání zastupitelstva
11. 09. 2011 Bez komentáře ›› Tomas Kucera

Léto a dovolené jsou pryč, je čas nahlédnout pod pokličku toho, co se ve Zlivi v poslední době dělo a děje. Není to tak dlouho, co jsem zde popisoval jednání na první schůzi zastupitelstva pod novým vedením. Byla to tehdy povedená záležitost, které by se člověk za jiných okolností zasmál, kdyby se ho to bezprostředně nedotýkalo. Rád bych teď podle poslední schůze demonstroval to, kam se nám to ve městě posunulo.

Nejdřív budu chválit – to, co jsem už před volbami kritizoval, tedy zastaralé postupy jednání, nepřipravenost a nedostupnost podkladů atd., to vše je diametrálně jiné. Doma jsem si před jednáním mohl v poklidu prolistovat na internetu vše, o čem jsem měl následně hlasovat. Vesměs byly materiály přehledně vedeny a dalo se z nich vyrozumět, o co půjde.

Samotné projednávání tudíž poměrně dobře „odsýpalo“, nebylo třeba dlouhého vysvětlování. Rozbor půlročního hospodaření města, školy, školky i městského hospodářství, alespoň podle čísel, vypadá poměrně v pořádku. Rozpočtová změna, tedy navýšení prostředků kvůli několika novým projektům, jako jsou náklady na projektovou dokumentaci cyklostezky, nebo na rozšíření kamerového systému ve městě, mají taky své opodstatnění. Na srdci mi přesto leží jeden projekt dofinancovaný z rozpočtové změny, který se mi od začátku nezdá.

Tartanový ovál na stadionu ve Zlivi byl projektem, o který vlastně nikdo nestál. Atletický oddíl tu nemáme, fotbalisty tartan obvykle spíš štve, navíc ho kopačkami mohou poničit, od školy je stadion daleko, aby na něj děti chodili na hodiny tělocviku, zkrátka je to dost zbytečná investice. Bohužel zrovna tenhle projekt z několika zadaných byl vybrán ROPem (Regionální operační program Evropské unie). Když se tedy na zastupitelstvu schvaloval rozpočet města a v něm 7,5 milionu na tenhle projekt s tím, že z drtivé většiny bude pokryt prostředky z EU, bylo vše nakonec schváleno. (Ostatně tehdy ani neexistovala jiná varianta, rozpočet města musel být chvíli před koncem roku schválen, jinak by nastalo rozpočtové provizorium a potíže).

Dnes už víme, že tenhle projekt bude kromě oněch 7,5 milionu z „Evropy“ stát navíc minimálně 800 000 Kč z městských peněz, kvůli nezbytné úpravě terénu, která nebyla v původním projektu, a kvůli zanesení potřeb hasičů a kdoví čeho všeho ještě. Ale může to být ještě o 400 000 víc, schválen byl totiž 1 milion a 200 tisíc, prý aby byl „polštář“ (viz obrázek výše). Skutečně by mě ale zejména zajímalo, proč to nebylo v původním plánu? Je to skutečně nezbytné? A pokud ano, kdo za ten špatný projekt nese odpovědnost? Raději pak ani nechci vědět, jak vypadá stavba samotná, protože asi všichni víme, co naše české stavební firmy dokážou a v jakém „polštáři“ peníze obvykle končí. Navíc vzhledem k tomu, že tenhle projekt byl od začátku zahalen v mlze a navíc se řešil na pomezí výměny městské generality, děsím se toho, co všechno kolem něj ještě vyplave na povrch.

V jednání následoval prodej několika parcel. Tady mě poněkud překvapila argumentační chudokrevnost pana starosty, když se ho jedna z neúspěšných žadatelek ptala na důvody svého neúspěchu. „Prostě jsme se tak na radě rozhodli,“ je spíš zaklínadlo alibisty, než cokoli jiného. Osobně to rozhodnutí nehájím, ani nejsem proti, ale lépe by bylo paní jasně předestřít fakta, než věc klasicky rozpliznout.

Velmi podobně jsem se cítil o chvíli později, když se řešilo parkoviště před budoucím cyklo-penzionem. Dlouho létaly fráze, pak něco opravdu hlasitě, ale mírně nesrozumitelně, hřímal místostarosta Mrázek. Obsahově to ale vyznělo snad i rozumně, pak ovšem paní Dierzé odkazovala majitele penzionu k dávným dohodám o tom, že hosté mohou parkovat u městského úřadu. Načež jsem se opravdu musel do věci vložit s poznámkou ve smyslu, že mi přijde naprosto fantastické odstavit auto s naloženými koly, dětmi a batohy 800 metrů od zařízení a zbytek dojít pěšky či dojet na oněch kolech, ale že málokdo má podobný bizarní smysl pro humor. Nakonec snad zvítězil zdravý rozum, dokonce i starosta s místostarostou vypadali, že souhlasí s tím, že parkoviště by se vybudovat mělo na městské náklady a parkovací místa penzionu případně pronajmout.

Všechny další body jednání proběhly v poklidu, byla na nich takřka stoprocentní shoda a jednání tak nakonec trvalo cca. 2 hodiny. Ano, takhle by to snad i šlo… ale do budoucna přijdou určitě i zajímavější body na přetřes, sám jsem zejména velmi zvědav na dění kolem Kulturního domu.

P.S.: Plus pro město za údajně dobře zorganizované Slavnosti mrkve (nemohl jsem se kvůli práci zúčastnit, ačkoliv jsem byl na úvodních schůzkách ohledně věcného záměru a své si k tomu řekl. Zdá se, že má slova padla na úrodnou půdu – čímž si ale nečiním žádné zásluhy, aby bylo jasno).

P.S. 2: Celkově smířlivější tón volím záměrně, je vidět, že snaha tady je, ale neznamená to, že dokážu překousnout ten podvod na voličích, který zde byl učiněn na začátku.

Tomáš Kučera, zastupitel města Zliv


Zanechte komentář